Rösten är det nya gränssnittet för att interagera med våra system. Snart kommer vi att skratta åt oss själva som ägnade så mycket tid åt att skriva in tecken med tummarna på små touchskärmar.
Förra året var 20 procent av alla sökningar från Googles mobilapp eller Android-mobiler röstbaserade, enligt Googles vd Sundar Pichai. Analysföretaget comScore tror att 50 procent av alla sökningar kommer att vara röstbaserade om tre år.
Röstkommandon har en ganska sorglig historia. Våra tidiga röstgränssnitt hade svårt att förstå oss. Det finns klassiska busringningar där komikern Fredrik Lindström för nio år sedan försöker beställa en tågresa från Stockholm till Sölvesborg. Det går inte så bra. Ingen gillar att mötas av en kundtjänst där du vid upprepade tillfällen måste göra olika talval för att slutligen ställas i en telefonkö.
Det fungerar utmärkt att skriva in kommandon på vanliga datorer och laptops, men det har aldrig varit ett tillfredsställande gränssnitt för mobiler och smartklockor. Därför har teknologin med röstkommandon gått hand i hand med våra allt kraftfullare mobiler.
Den gemensamma ansträngningen av aktörer som Apple, Microsoft, Google och Amazon med artificiell intelligens och maskininlärning flyttar hela tiden gränserna och möjligheterna med andra gränssnitt än tangentbord och text.
Idag fungerar det förvånansvärt bra att prata svenska med Google Assistent trots att den officiellt inte klarar svenska. Ibland ursäktar Google Assistant sig att den håller på att lära sig svenska. Googles app Allo, som har Google Assistant i botten, svarar dock med text inte röst.
På Googles utvecklarkonferens I/O i våras var det tydligt att Google prioriterar sin assistent. Google Assistant har fått en rad nya funktioner för att på allvar utmanar Apples Siri, Microsofts Cortana och Amazons Alexa. Undersökningar visar också att Google Assistant förstår betydligt mer än sina konkurrenter och svarar oftast korrekt på olika frågor.
Men Google är fast besluten att komma ifatt Amazon med sin Google Home, som är en liten vit högtalare utan knappar. Google har också inlett ett partnerskap med världens största detaljhandelsföretag, Walmart, för att göra det möjligt för deras användare att handla med röstkommandon, med hjälp av den virtuella assistenten Google Assistant och den interaktiva högtalaren Google Home.
Röstköpen går via Googles snabbleveransservice Google Express. Walmart har öppnat upp sina system för att Google ska få tillgång till Walmarts kunders köphistoria för att Googles virtuella assistent ska kunna ge personaliserade köprekommendationer utifrån tidigare köp.
Partnerskapet är ett direkt svar på Amazons aggressiva satsning på röstköp via sin virtuella assistent Alexa och tillhörande högtalare Amazon Echo och Amazon Dot. Amazon har idag 76 procent av marknaden av smarta högtalare och Google Home 16 procent, enligt en undersökning från NRP.