Den digitala affärslogiken att vinnaren tar allt, har gjort det i närmaste omöjligt att utmana etablerade plattformsföretag. Därför är det rätt skönt att Google floppar inom sociala medier och Facebook inom sök. Och att Microsoft varken fått till det inom sök eller mobila OS.
Det är lätt att misströsta när Facebook och Google i princip tar över den digitala annonsmarknaden. Varje pushnotis från Google om att jag ska recensera senaste restaurangen, affären eller sevärdheten jag besökt gör mig allt mer illa till mods.
Nu försöker Google utmana företagschatten Slack med Google Hangout Chatt. De är i gott sällskap av Microsoft Team och Facebook Workplace. Jag tröstar mig med Googles magplask när de skulle göra e-post omodernt med tjänsten Google Wave. Google misslyckades också med att få mikrobloggtjänsten Jaiku att flyga och när det gäller Google+ har inte ens tvångsanslutningen av alla dem som använder Gmail hjälpt. YouTube var redan en etablerad tjänst när Google köpte den.
Det räcker inte med 225 miljarder kronor i vinst om året för att lyckas etablera ett socialt medium. Det går inte att köpa kärlek för pengar och vår digitala värld kräver ett laserfokus för att lyckas.
Facebook har experimenterat med sök men helt utan framgång. Däremot har deras uppköp av både Instagram och WhatsApp varit hyffsat framgångsrika. Facebook är ett oerhört framgångsrikt bolag, men ungdomar hänger hellre någon annanstans än hos Facebook där man både möter föräldrarna och morföräldrarna.
Ett annat tröstlöst försök att komma ifatt konkurrenter är Microsofts mångåriga storsatsning på sökmotorn Bing som aldrig får mer än några procent av sökmarknaden. Förra året växte Microsofts annonsintäkter med 15 procent till 15 miljarder kronor, men då ingår LinkedIns annonsintäkter. Googles intäkter samma period slutade på 919 miljarder kronor.
Den digitala affärslogiken att vinnaren tar allt går egentligen bara att besegra i teknikskiften. Därför ser jag med spänning på vem som vinner kampen om röstgränssnittet där Amazon, Google, Microsoft och Apple lastar in utvecklare i kampen om att definiera röstsök. Det bästa vore, att en idag okänd aktör hittar en lösning som slår ut jättarna.