Om vi tog en tidsmaskin tillbaka till 1940-talet skulle vi uppleva det offentliga rummet som kalt. På Stureplan eller paradgator som Kungsgatan i Stockholm fanns det gott om neonskyltar, men utanför paradstråken var mängden reklam begränsad.
Jag skulle känna mig desorienterad i en värld utan utomhusreklam och gatubilden skulle kännas tom på något sätt. I de forna kommunistländerna i Östeuropa fanns det reklam, men den var mycket begränsad. Till och med Nordkorea har reklam även om den mest handlar om ledaren, fick Sveriges Annonsörer erfara vid en studieresa för några år sedan.
2007 förbjöd borgmästaren för Brasiliens största stad Sao Paulo all utomhusreklam. Bilder från den tiden med reklamförbud ger ett nästan spöklikt intryck – som om staden är övergiven. För två år sedan togs reklamförbudet bort av en ny borgmästare och det stora reklamförbudsexperimentet var över.
I veckan intervjuade jag Anders Signell som är CCO för nätbutiken Snusbolaget för podden eHandelstrender. Att göra reklam för tobak är av goda skäl förbjudet i Sverige. Snusbolaget köper varken Google Ads eller någon annan reklam i Sverige. I Norge, som Snusbolaget också är verksamt i, får inte ens snusdosorna se olika ut – alla är gröna med namnet på snuset tryckt på burken i neutral typografi.
Men trots reklamförbudet ökade Snusbolaget sin försäljning med 65 procent förra året till 500 miljoner kronor. Hur är det möjligt?
Sökoptimering är första svaret. Sök på snus och snusbolaget är nummer ett på Google. Det tar länkar på största allvar. Jag hann knappt publicera podden med Snusbolaget innan frågan om en länk kom. De har också en ambitiös produktion av eget innehåll på sajten i form av nyhetsartiklar, guider och dylikt. Det går att skriva mycket om snus.
De jobbar också aktivt med PR. Förra året publicerades exempelvis en rapport om snusning som fick en del artiklar i svensk press.
Det mest intressanta är hur de arbetar med optimering av återköpsfrekvensen. Återköpsfrekvensen är Snusbolagets viktigaste nyckeltal. Här tittar de på många olika parametrar om vad som triggar återköp. Det kan handla om produkter, antal förpackningar, leveranssätt osv. Om ett leveranssätt ökar återköpsfrekvensen så lyfts det fram i butiken.
Snusbolaget gör det som egentligen alla sajtägare och e-handlare borde göra. De tar hand om besökaren för att hen ska återvända.