Desenio, Daniel Wellington och Revolutionsrace toppar listan i en analys av 164 svenska e-handelsföretag. Analysen visar att svenska nätbutiker växte med 15% under 2018.
”Vi ser inga tecken på att Amazon eller andra internationella marknadsplatser tar andelar från svenska e-handlare” säger Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner. ”Svenska e-handelsföretag fortsätter att vara konkurrenskraftiga.”
I analysen har Pricerunner gått igenom vilka företag som är de mest lönsamma, vilka som har störst förluster och vilka sektorer det går bäst för. Inom bolag är det affischbolaget Desenio, klockbolaget Daniel Wellington och friluftsmärket Revolutionsrace som toppar listan. Störst förluster noterades bland Mathem, Nakd samt Adlibris. Till de mest framgångsrika sektorerna hör kontorsutrustning, hem och trädgård samt bygg och renovering.
Pricerunners kartläggning noterar även att marginalerna är mycket små. Den genomsnittliga rörelsemarginalen, det nyckeltal som åskådliggör hur mycket av företagets vinst som är kvar efter att kostnaderna har täckts, ligger på 1,5%.
”Lönsamheten fortsätter att vara en utmaning bland svenska e-handlare” fortsätter Nicklas Storåkers, ”en genomsnittlig lönsamhet om 1,5 procent är lägre än marginalerna i fysiska butiker, som enligt HUI legat på 2 – 5 procent historiskt. Det innebär också en stor sårbarhet i ett svagare konjunkturläge” avslutar han.
Sett till störst vinst i kronor är Daniel Wellington högst upp på listan med 515 miljoner kronor i rörelseresultat. Därefter följer Boozt med 139 miljoner kronor samt Desenio med 122 miljoner kronor i vinst.
Här är de mest lönsamma e-handlarna (sett till rörelsemarginal):
- Desenio, Bruttomarginal: 29 procent
- Daniel Wellington, Bruttomarginal: 25 procent
- Revolutionrace, Bruttomarginal: 25 procent
- Fyrklövern, Bruttomarginal: 21 procent
- Inkclub, Bruttomarginal: 21 procent